Lapsilta kiellettyjen pelien myynti on kasvanut huimasti viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Asia selviää Suomen peliohjelmisto-ja multimediayhdistyksen FIGMA:n tilastoista.

 

Tilastoista selviää, että erityisesti yli kahdeksantoistavuotiaille suunnattujen pelien määrä on lisääntynyt. Kun vuonna 2004 ainoastaan kymmenen prosenttia myydyistä peleistä oli kielletty alle kahdeksantoistavuotiailta, vuonna 2012 vastaava luku oli jo kolmekymmentä prosenttia.

Tämän lisäksi alle 12-vuotiaille suunnattujen pelien myynnissä on tapahtunut suuria muutoksia. Vuonna 2004 jopa kuusikymmentä prosenttia myydyimmistä peleistä olivat soveliaita kaikenikäisille, kun taas edellisvuonna vastaava luku oli enää vaivaiset 30 prosenttia.

Pelitaulukko_WORDPRESS

Pelien ikärajat määritellään PEGI:n eli Pan European Game Informationin luokitusjärjestelmän mukaan. Luokitus varmistaa sen, että kyseinen peli soveltuu henkilölle, joka on ylittänyt pelissä mainitun ikärajan. Alin pelaamista rajoittava ikäraja on PEGI 7. Pelit soveltuisivat muuten kaiken ikäisille, mutta niissä on joitain pelottavia kohtauksia tai ääniä.  PEGI 12 -merkintä tarkoittaa sitä, että pelissä esiintyy kuvitteellisiin hahmoihin kohdistuvaa väkivaltaa tai ihmisiltä ja eläimiltä näyttäviin hahmoihin kohdistuvaa epätodellista väkivaltaa. Kiroilu ei saa sisältää seksuaalista sanastoa. PEGI 16 -merkityissä peleissä väkivalta on paljon edellistä todentuntuisempaa. Peleissä kiroilu on voimakkaampaa ja lisäksi niissä esiintyy tupakointia, huumeidenkäyttöä ja rikollisuuden esittämistä. Täysi-ikäisille tarkoitetut pelit tunnistaa PEGI 18 -merkinnästä. Peleissä esiintyvä väkivalta saattaa olla jopa törkeää. Tilastojen mukaan, kaikista julkaistuista peleistä vain 4 % on kielletty alle 18-vuotiailta.

Pelkkä ikärajan ilmaisu pelin kannessa ei riitä. Sisältösymboleilla selvennetään se, miksi pelin ikärajaluokitus on mikä on.  Väkivalta, kiroilu, kauhu, huumeet, seksi, syrjintä, uhkapeli ja verkkopeli ovat kahdeksan käytettävää symbolia.

 

pegi0617

 

Yleisesti pelien ikärajojen maailmassa riittää, että  tietää ostettavan pelin taustan. Jos edes jonkin verran on englannin kielen tuntemusta, voi nopeasti päätellä, ettei Battlefield- pelisarjassa ole kyse lapsille suunnatuista peleistä kun taas Barbie Dreamhouse party -niminen peli saattaa hyvinkin soveltua myös perheen pienimmille.

Konsolipelien massiivisessa tarjonnassa löytyy kuitenkin paljon pelejä, joiden ikäraja saattaa tulla monille yllätyksenä. Tuskin kukaan asianosainen on tiedostanut sitä tosiseikkaa, että NHL-jääkiekkopelisarjan tuoreimman julkaisun ikärajaksi on määritelty kaksitoista vuotta. Tämä tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, ettei tämän pelin parista pitäisi löytää yhtäkään alle kaksitoistavuotiasta lasta.

Toinen loistava esimerkki on vuonna 2010 julkaistu rullalautailupeli Skate 3 ja sille asetettu ikäraja: ei alle kuusitoistavuotiaille. Syy ikärajaan löytyy nopeasti PEGI:n omilta sivuilta. Peli sisältää realistista väkivaltaa ja voimakasta kielenkäyttöä.

Vielä ennen vuotta 2012 ikärajat olivat vain suosituksia, ja alaikäinenkin saattoi onnistua ostamaan PEGI 18 -pelin. Myyjät säätelivät myyntiä oman virkaintonsa mukaan. Esimerkiksi vuonna 2009 Valtion elokuvatarkastamon ja FIGMA ry:n tekemän tutkimuksen mukaan alaikäisten ostoyrityksistä onnistui 30%.  Uuden kuvaohjelmalain (1.1.2012.) myötä pelien ikärajoista tuli kuitenkin sitovia. Nykyään pelikaupoissa kyseelläänkin papereita melkein yhtä ahkerasti kuin Alkossa.

Insertti pelien ikärajoista

 

Teksti ja insertti: Ida-Liina Huurtela, Ville Toimi ja Miko Vainio

Kuva: Joystiq.com