Töölön kisahalli toimii täksi kaudeksi Korisliigaan nousseen Helsinki Seagullsin kotipesänä. Helsinkiläinen fanikulttuuri synnyttää mielikuvia punaisista ja sinisistä ihmismassoista, joita paikallisten jääkiekkojoukkueiden Helsingin IFK:n sekä Jokereiden kannattajat muodostavat ympäri kaupunkia ottelupäivinä. Keltaisissa asuissa pelaava lokkilauma ei ole vielä levittänyt väriään koko Helsingin alueelle, mutta miten on asian laita Töölössä pelipäivänä?

SEAGULLS_KORISKUVA

Ensi silmäyksellä huomioni kiinnittyi paikalle saapuneiden kannattajien vaatetukseen. Missä ovat Seagullsin kirkkaan keltaiset värit? Missä ovat paidat, päähineet tai edes kaulahuivit? Pitkän haravoinnin jälkeen onnistuin löytämään muutamia kannattajia, jotka pystyin tunnistamaan Seagullsin faneiksi pelkästään vaatteiden perusteella.

En tuomitse neutraalia pukeutumista, ja ehkä ihmiset tekevät vielä hieman tuttavuutta Korisliigan tulokkaan kanssa. Tutustuminen siihen uuteen mahdolliseen elämänrakkauteen on ihmissuhteissakin erittäin tärkeää. Ja aivan kuten rakkaudessa, myös fanikulttuurissa valitsemasi värit kannetaan ylpeydellä hautaan asti.

Fanittaminen ei ole mitään kännistä ja kiiman sekaista hetken hekumaa. Se on tosirakkautta hautaan asti.

Kannattajat eivät ilmeisesti ole vielä valmiita kantamaan yllään seuran värejä, mutta onneksi fanittamista voi harrastaa ilman univormujakin. Vaatekoodivapaan toiminnan raameissa tapahtuu itse asiassa koko fanittamisen avaintoiminta: kannustaminen.

Toisin kuin monet luulevat, kannustaminen ei ole vastustajien mollaamista tai tuomareiden näkökyvyn sekä seksuaalisen suuntautumisen arvioimista. Kannustaminen on äänekästä toimintaa, jonka tavoitteena on välittää positiivista energiaa oman joukkueen leiriin ja sitä kautta edesauttaa joukkueen menestymistä. Tämä viesti oli kulkeutunut myös Töölöön saapuneiden lokkien ystävien korviin.

Ottelun aikana ei ollut montakaan hetkeä, jolloin olisi ollut mahdollista sulkea silmiään ja kuvitella olevansa autiolla saarella vain omat ajatukset seurana. Jos lokinpesässä meteli alkoi hiljenemään, paikalla ollut seremoniamestari varmisti kuulutuksillaan, ettei yleisö hyytynyt. Tässä olisi hyvää ideaa tarjolla muillekin urheiluseuroille.

Kannustamisen lisäksi Seagullsin fanit kunnioittavat suomalaisen koripallokannatuksen etikettiä: käytöstavat kunniaan.

Kun viime kesänä Espanjassa pelattiin koripallon maailmanmestaruuskisoja, useat tahot ympäri maailmaa ihailivat suomalaisen koripallon fanikulttuuria. Fanit käyttäytyvät erinomaisesti ja kannustavat niin äänekkäästi, että välillä tuntui siltä  kuin Susijengi pelaisi Suomen maaperällä. Tämä mahtava tyylikkyys on voimissaan myös Töölön kisahallissa.

Töölö ei siis vielä hehku keltaisena, kun Seagulls pelaa. Fanit eivät vielä ole muodostaneet kisahalliin keltaista yleisömerta, jota vierasjoukkueen pelaajat kammoksuvat. Mutta Seagullsin fanit pitävät ääntä ja kunnioittavat muita läsnäolijoita. Mielestäni lähtökohdat keltakuumeen leviämiselle ovat erinomaiset. Ehkä vielä joskus lokit rauhoitetaan jopa Kauppatorilla, mutta siihen asti lokinpesän on hyvä olla Töölössä.

 

 

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/192557235″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]