Thor: Ragnarök on kasaridiskolla koristeltu turpajuhla kaikilla mausteilla. Taika Waititin ohjaama toimintakomedia on yksi raikkaimmista sarjakuvaelokuvista vähään aikaan ja vähintäänkin hauskin Marvel Cinematic Universe -elokuva. Rehellisen hävyttömästi genrensä kliseille naurava Ragnarök on myös Thor-trilogian paras elokuva.

★★★★

Thor (Chris Hemsworth) löytää itsensä kahlittuna ja vangittuna kaukana kotimaailmastaan Asgardista. Pakonsa aikana hän kuulee ennustuksen Ragnarökistä, jonka myötä hänen kotimaailmansa ja kansansa tuhoutuu jumalten apokalyptisessa kohtaamisessa. Taisteluun liittyy myös uusi ja tuntematon uhka nimeltään Hela (Cate Blanchett), jonka tavoitteena on ottaa Asgard haltuunsa ja alistaa Thor ja muut sen maailman kansalaiset polvilleen. Ukkosen jumalalla ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin yrittää estää Asgardin tuho. Matka kotimaailmaan on täynnä haasteita ja kohtaamisia niin Lokin (Tom Hiddleston), Hulkin (Mark Ruffalo) kuin Dr. Strangen (Benedict Cumberbatch) kanssa.

Chris Hemsworth löytää sisäisen ukkosenjumalansa Thor: Ragnarökissä. (© Marvel Studios 2017)

Uusiseelantilaisen Taika Waititin ohjaama Thor: Ragnarök on poikkeuksellinen Marvel Cinematic Universe -elokuva. Omalaatuisista komedioistaan What We Do in the Shadows ja Hunt for the Wilderpeople tunnettu Waititi ottaa Thor-trilogian kolmannen osan myötä aimo harppauksen indie-timanteista Hollywoodin lippukassamenestyjiin ja onnistuu siinä mainiosti. Etenkin sarjan edellinen osa Thor: The Dark World oli hieman vaisu ja synkkä, mitä Ragnarök ei totisesti ole. Waititin huumori toimii erinomaisesti ronskisti karrikoidun toimintaelokuvadialogin mausteena. Olkoonkin, että elokuvan käsikirjoitus ja toteutus nauravat jo lähtökohtaisestikin genren kliseille.

Cate Blanchett aikoo ylinäytellä itsensä Asgardin valtiattareksi. (© Marvel Studios 2017)

Turhantärkeä vakavuus ja kokonaisia kaupunkeja tuhoavat eeppiset taistelut ovat leimanneet MCU-elokuvia aina Iron Manista (2008) alkaen. Thor: Ragnarök vie MCU-elokuvia lähemmäksi Guardians of the Galaxyn ja Deadpoolin kaltaista rehellisen yliampuvaa ja ennen kaikkea aidosti hauskaa sarjakuvaelokuvaa. Kun elokuvan suuresta lopputaistelusta tulee hyvän maun rajoilla kulkeva one-liner -iloittelu ja elokuvan alkukohtauksessa pauhaa Led Zeppelin, voi katsoja poistua salista ainoastaan tyytyväisenä.

Parhaiden ystävien kesken voi välillä käyttäytyä kuin pikkulapsi. (© Marvel Studios 2017)

Thor: Ragnarök vilisee Hollywoodin nimitekijöitä Jeff Goldblumista Anthony Hopkinsiin ja Cate Blanchettiin. Kaarti panee kunnolla överiksi ja etenkin Goldblumin esittämä Grandmaster on hahmona niin puhdasta campia, ettei taustalla soiva 80-luvun syntikkadisco haittaa menoa lainkaan – päinvastoin. Chris Hemsworthin Thor on aiempaakin röyhkeämpi ja provosoi vastustajiaan kuin Deadpool parhaimpina hetkinään. Myös valtava Hulk on oppinut hillitsemään kiukkuaan Waititin käsittelyssä ja hahmosta on tullut jollain tapaa myös älykkäämpi ja puheliaampi. Hulkin ja Thorin kohtaaminen elokuvassa saa hahmojen kemiat tuntumaan myös veljellisemmiltä verrattuna Thoriin ja Lokiin.

Jeff Goldblumin Grandmaster tarjoaa kansalaisilleen leipää ja sirkushuveja. (© Marvel Studios 2017)

Thor: Ragnarök on heittämällä hauskin MCU-elokuva ja nousee kokonaisuutenakin Marvelin sarjakuvaelokuvien vertailussa samaan kastiin Deadpoolin, Loganin ja Guardians of the Galaxyn kanssa. Se on viihdyttävä toimintaelokuva, joka nauraa rohkeasti omille kliseilleen ja virheilleen. Se osoittaa myös, että joissakin trilogioissa kolmas osa voi todella olla se paras. Toivottavasti Marvel jatkaa aloittamallaan linjalla ja tulevista Black Panther- ja Avengers-elokuvista tulee yhtä viihdyttäviä ja hauskoja kokonaisuuksia. Rima on korkealla.