Sofi Oksanen haastattelee Rosa Liksomia uutuuskirja Everstiinaan liittyen.

Helsingin kirjamessut keräsivät tänä vuonna yli 84 000 ihmistä, joka on viime vuotta suurempi määrä. Uutuuskirjat tekivät parhaiten kauppansa, mutta iso kuhina kävi myös antikvariaattiosastoilla. Aivan kuin vanha torikulttuuri olisi hieman nostanut päätään käytettyjen kirjojen osastolla, sillä paikka paikoin pientä tinkimistä ja hinnasta keskustelua kuului vähän väliä. Eri aihepiirin kirjailijat olivat tulleet keskustelemaan uutuus teoksistaan ja ajatuksistaan kirjaa kohtaan. Uutuuksiaan olivat tulleet esiittelemään niin romaani-, elämänkerta- että tiedekirjailijat.

Pelkkää kirjojen sivujen havinaa koko tapahtuma ei kuitenkaan ollut. Messuille oli rakennettu kaikenlaisia esittely pisteitä, mitkä vähääkään liittyivät kirjojen lukemiseen. Näytteilleasettajat esittelivät esimerkiksi uusia mukavia nojatuoleja lukutuokion ratoksi ja musiikkia niin vinyyli, että CD-muodossa luomaan parempaa tunnelmia pimeiden lukuhetkien ratoksi.

Antikvariaatit toivat mukanaan vanhojen kirjojen lisäksi muutakin nostalgiaa.

Kirjamessuilla esiteltiin myös uusi tapa hyödyntää virtuaaliteknologiaa, jossa äänikirja tuottaa tarinaa kuulokkeissa ja virtuaalilasit luovat kuuntelijan silmiin erinäisiä näkymiä. Helsingin kirjamessut tarjosivat myöskin pientä tirkistysaukkoa suomalaisen kirjallisuuden historiaan, esimerkiksi jokainen pääsi tarkastamaan, millaisesta kirjallisuudesta sotamarsalkka C.G. Mannerheim oli elämänsä aikana kiinnostunut. Ensi vuonna vastaavien kirjamessujen teema on Yhdysvallat, jotka järjestetään 25.-28.10.2018

Mannerheimin kirjat olivat esillä kirjamessuilla.

Virtuaalitodellisuus tekee tuloaan myös kirjallisuuden pariin.