Rosi on 27-vuotias pop-laulaja ja biisinkirjoittaja, joka ei musiikissaan kaihda käsitellä vaikeitakaan aiheita. Kappaleissa vilisevät niin sydänsurut kuin deittailun maailma, mutta musiikki on samalla myös toiveikasta ja voimaannuttavaa. Laulaja sai viime vuonna sopimuksen Sonylle ja nyt hänestä povataan seuraavaa isoa juttua. Mutta kuka on nainen kappaleiden takana?

On vuosi 2016, jolloin Rosi eli Rosamaria Siitonen päätti, että nyt saa riittää Jysväskylässä asuminen. Jyväskylään laulaja oli päätynyt kotipaikkakunnaltaan Jämsänkoskelta. Jos musiikkia halusi tehdä, kuten Siitonen halusi, niin oli lähdettävä uusiin maisemiin. Yhtäkään biisiä ei ollut vielä julkaistu, mutta Helsinkiin oli päästävä, koska laulaja sai levytyssopimuksen 325 Median kanssa. Ja Helsinki oli paikka, jossa kaikki tapahtui.

”Mä irtisanoin mun kämpän ja muutin Helsinkiin, jossa menin ekaan duuniin. Sain sitten sellainen palkan, että pystyin jotenkin maksamaan elämiseni. Aina asiat on kuitenkin järjestyneet”, Siitonen kertoo.

Siitonen on jo pienestä lapsesta asti tehnyt musiikkia. Hän oli aina laulamassa ja puuhailemassa musiikin parissa. Unelmana siinti laulajaksi ryhtyminen ja joka ikinen Barbie-nukkekin oli laulaja.

”Jämsässä piti itse järjestää tekemistä musiikin ympärille ja itsehän me koottiikin kaikki bändit ja musakerhot. Jos tulee Jämsän kaltaiselta pieneltä paikkakunnalta, niin pitää myös itse rohkeasti lähestyä ihmisiä ja hankkia kontakteja.”

Musiikissa toistuvat aiheet ammentavat sydänsuruista, deittailusta ja rakkaudesta.

”Ne aiheet vaan tuntuu luonnolliselta. Oon deittaillut, rakastanut ja särkenyt sydämeni. Onneksi olen herkkä tyyppi, joka tuntee asioita paljon, niin mulla riittää ammennettavaa omasta elämästä ja sielunmaisemasta.”

Juuri samaistuttavat teemat puhuttelevat kuulijaa ja laulaja itsekin toteaa, että tähän lienee yhtenä syynä samaistuttavuus.

”Mun biiseissä on tosi monesti pohjana joku tunne. Sit alan kuvittamaan sitä erilaisilla tilanteilla ja yksityiskohdilla.”

Musiikki viekin kuuntelijan erilaisiin maisemiin: välillä mieleen tulee tulevat ja menneet rakkaudet, välillä tyttöporukan ilta juhlimassa. 

Kun laulajaa pyytää kuvailemaan itseään, hän sanoo hymähtäen: ”mä oon herkkä ja auki oleva tyyppi, joka koittaa jatkuvasti selvittää mikä paikka tää maapallo on ja mitä kaikkea täällä voi nähdä, tehdä ja tuntea. Tykkään nauraa ja itkeä”. Väistämättä mieleen tulee, että tämä eloisa ja energinen nuori nainen on ennen kaikkea tarinankertoja. Vain muutamalla sanalla luodaan tunnelmaa ja tarinaa kuulijan mielikuvituksessa.

Vuosi 2018 oli laulajalle yhtä vuoristorataa. Silloin koettiin sekä elämän parhaimpia, että myös huonoimpia hetkiä. Laulajan isä sairasti vuoden syöpää, johon menehtyi viime syksynä.

”Musiikki oli mulle tärkeä henkireikä. Istuin studiolla purkamassa tunteita, mikä oli tosi terapeuttista. Soitin niitä lauluja mun isälle ihan viimeisiin hetkiin asti. Se oli vähän sellasta, että tässä sulle nyt ne asiat mitä haluan sanoa sulle, kun en oikein osaa muuten, koska tää on niin outo ja absurdi tilanne.”

”Tajusin, miten iso ilmaisukeino musiikki on, ja miten paljon se myös antaa. Se auttoi myös, että iskä haaveili mun kanssa kaikesta. Katsoi aina tulevaisuuteen, eikä vellonnut siinä sairaudessa, vaikka olisi ollut kaikki syyt. Sit sitä itsekin uskalsi ja pystyi unelmoida, vaikka elin elämäni kauheimpia aikoja.”

Siitonen oli ollut 325 Median listoilla 3 vuotta, mutta viime vuonna hänet napattiin Sonylle tekemään musiikkia. Laulaja itse sanoo nöyrästi: ”Se, että on olemassa alan ammattilaisia, jotka uskoo sun visioon tuntuu aina älyttömän upealta.”

Siitonen odottaa innolla, mitä kaikkea tämä harppaus tuokaan tullessaan.

”Nämä viime kuukaudet ovat olleet täynnä iltoja studiolla, palavereja, pettymyksiä ja onnistumisia. Vaikka kaikesta en saakaan vielä puhua, niin musiikkia on luvassa enemmän, se on varmaa. Haaveissani on tehdä mieleenkiintoinen levy, pyöriä keikkalavoilla ja antaa ihmiselle jotain mun musiikilla ja tarinoilla.”

Rosi mukana esiintymässä Lauri Yrjölän Viimeinen virhe-levyjulkkareissa 13.3 Mascot Barissa Helsingissä.