Vuonna 2021 Suvi Kinnunen teki elämässään rohkean päätöksen, joka johti uudenlaiseen työnkuvaan. Perinteinen nine-to-five työelämä vaihtui yrittäjyydeksi. Suvi kertoo tämän olevan yksi elämänsä parhaista päätöksistä.

“Kaikki yhtäkkiä loksahti kohdalleen, kun uskalsin seurata omaa intuitiotani ja juttuani!”

29-vuotias Suvi Kinnunen, @Suviliving, on yrittäjä, asuntosijoittaja, airbnb-host ja somevaikuttaja, jonka arki liikkuu asumisessa. A living from living kuuluu Suvin yrityksen slogan. Yrittäjyyteen lähteminen tarkoitti Suville itsensä löytämistä. “Vapaus on aina ollut minulle iso arvo ja yrittäjyydessä se toteutuu.” Vapauden mukana tulee aina myös vastuu.

“Vastuu itsestäni ja toimeentulostani ei hermostuta itseäni, mutta kaikille se ei sovi.”

Samalla elämän paras päätös, mutta myös vaikein. Suvi haaveili yrittäjyydestä muutaman vuoden ajan, mutta tukahdutti tämän ajatuksen ja pysyi normipäivätöissä. Lopulta keväällä 2021 Suvi sai kipinän tehdä omaa juttuaan, kun hänen ostamansa ensimmäisen sijoitusasunnon remontti häiritsi palkkatöitä. Päätös tuntui suurelta, sillä Suvi oli juuri ottanut lainan ensi- ja sijoitusasuntoonsa. Suvi ei kuitenkaan antanut pelolle valtaa. “Palkkatöihin pääsee aina takaisinkin, jos niikseen.” Uskallus lähteä tekemään omaa juttuaan tapahtuu pienin askelin, Suvi kertoo.

Mitkä pienet arjen päätökset ovat auttaneet Suvia saavuttamaan tällaisen elämän? Suville yksi hyvän elämän elementti on toimiva arki. Kun pääsee toteuttamaan itseään ja intohimojaan, on hyvällä tiellä. Tasapaino töiden ja yksityisen elämän välillä on myös tärkeää. Lisäksi tulotasolla on merkittävä rooli. Vaikka raha ei pelkästään tuo onnea, luo se turvan tunteen. “Minulle onnea on tietää, että voin ruokakaupassa valita kärryyn mitä haluan.” Aina sekään ei näin mene, mutta Suvi haluaa joka tapauksessa tehdä paljon töitä ja uusia valintoja vaurastumisen eteen.

Normaalia työpäivää ei Suville ole olemassa. Työ tapahtuu pääosin kotoa ja aikataulut ovat muunneltavissa. Työhön kuuluu yhteistyöpalavereja, myyntitapaamisia ja haastatteluja. Lisäksi viikossa on yleensä ainakin yksi kuvauspäivä.

Isoin ero yrittäjän ja palkkatyöläisen arjessa on vapaus ajan suhteen. Herätyskelloa ei tarvitse, töitä on mahdollista tehdä etänä ulkomailta ja jokainen päivä on erilainen. Kääntöpuolena tälle vapaudelle nousee esiin isompi vastuu. Kaikenlaiset paperiasiat, laskutus ja oman osaamisen myyminen ovat suuri osa yrittäjän arkea, niin myös Suville. Työsuhde-etuja ei välttämättä ole, eikä Suvilla ole esimerkiksi palkallista sairaslomaa.

“Välillä ikävöin palkkatöiden ‘helppoutta’, kun työt voi vain jättää työpaikalle.”

Suvi pyrkii tasapainottamaan työt vapaa-ajan kanssa. Mahdollisesti viikonloput vapaana sekä erilaiset vapaa-ajan elämykset, kuten hieronta auttavat tässä.

Yrittäjän on hyvä myös tehdä konkreettisia päätöksiä oman hyvinvointinsa kannalta. Suville se tarkoittaa sitä, että työn somepainotteisesta luonteesta riippumatta ei tarvitse olla jatkuvasti tavoitettavissa. Jokaisen hetken ei myöskään tarvitse olla jotain tuottavaa. Unella ja liikunnalla on myös suuri merkitys. “Liikun säännöllisesti ja yksi loistava hankinta on ollut kävelymatto kotiin, jolloin voin työskennellessäni kävellä kuin huomaamatta!”

Tulevaisuudessa Suvi haluaa kasvattaa sijoitusasuntoportfoliota ja asua talvet lämpimässä. Myös kiinnostavia somen yhteistyökumppanuuksia on tiedossa tälle vuodelle. 

Niin pienistä, kuin suurista päätöksistä voi jäädä katumapäälle. Suvin paras neuvo on olla toistamatta samaa virhettä uudestaan. “Kaikki mokaa ja that’s fine – aina ei voi tietää.” Suvi jakaa oman ohjenuoransa päätösten tekoon.

“Erityisesti yrittäjänä olen oppinut kuuntelemaan omaa intuitiotani tarkemmin, enkä herkästi lähde tekemään asioita, joista mulla on syystä tai toisesta vähän huono kutina.”

Eerika Heiman