On se aika hassua, kun menee maahan, jossa ei ole koskaan käynyt, mutta tunnistaa silti paikkoja. Koska on nähnyt ne aiemmin. Monesti. Valkokankaalla tai televisiossa. Tuntuu aivan siltä kuin olisin ollut täällä ennenkin.

Mutta olin tällä reissullani ensimmäistä kertaa elämässäni. Ja ensimmäistä kertaa ikinä Yhdysvalloissa. Karkasin kahden ystäväni kanssa Jenkkien länsirannikolle karkuun ystäväni 40-vuotisjuhlia ja joulua. Joten päätimme lähteä seikkailuun, kolmeksi viikoksi. Seikailussamme kävimme etsimässä meille tuttuja kuvauspaikkoja Los Angelesissa ja San Franciscossa. Halusimme olla juuri siellä, missä kaikki on tapahtunut. Näyttävätkö ne samalta oikeasti? 

Los Angeles, tuo maailmankuulu elokuvakaupunki, on yksi tutuimmista paikoista, joissa moni on käynyt. Kuinka monesti olet nähnyt esimerkiksi legendaarisen Hollywood-kyltin? Minä ainakin varmasti satoja kertoja. Ja kymmeniä kertoja niistä se on tuhoutunut.

Santa Monicassa sijaitsevat Malibun ja Venicen rannat ovat varmasti kaikille tuttuja. Nimittäin sillä, joka ei tiedä Baywatchia, on kyllä aukko sivistyksessä.  Ja onhan siellä kuvattu myös esimerkiksi Grease ja Hollywood Story.

Myös Santa Monica Pier ja Pacific Park on nähty ennenkin. Myös yläilmoista, kun Tony Stark kokeili ensimmäistä kertaa Iron Man -asuaan. Tai vaikka Jason Stathamin Cellular-elokuvassa.

Itse muistan parhaiten Cellular-elokuvasta kohtauksen, jossa Statham ratsastaa seisaaltaan sairaalakaavussa poliisilta varastetulta moottoripyörällä pitkin Hope streetia. Paikallinen Uber-kuski kertoikin meille, että Los Angelesin Down Townissa kuvataan melkein joka päivä jotain elokuvaa tai sarjaa. Esimerkiksi juuri Hope Street on hyvin käytetty kuvauspaikka. Se on näkyvillä muutamaan otteeseen myös esimerkiksi Inception-elokuvassa.

Los Angelesin lisäksi kävimme seikkailemassa pitkin San Franciscoa. Se oli muuten aivan yhtä mäkinen kuin elokuvissa on näytettykin. Itselleni nämä maisemat olivat tuttuja ainakin elokuvista Vertigo, Dirty Harry, Pacific Heights, Milk, The Sweetest Thing tai vaikkapa La Mission.

San Franciscossa sijaitsee maailman vanhin ja suurin kiinalaisten asuinalue Aasian ulkopuolella. Eli siis Chinatown. Koska se on niin suuri ja tunnettu, sitä käytetään mielellään elokuvissa kuvauspaikkana. Esimerkiksi elokuvissa The Maltese Falcon, Big Trouble in Little China, The Presidio ja Godzilla.

Vaikka San Franciscon maisema onkin juuri sellainen kuin elokuvissa, tuttu ja turvallinen, jäi itseäni ja kahta reissutoveria kovin vaivaamaan, mistä meille on tuttu Pier 7, The Embarcader.