Suomessa pidettiin vuonna 1952 järjestyksessään 12. kesäolympialaiset.  Sodanjälkeisestä elintarvikesäännöstelystä huolimatta kisaisännät halusivat luoda kansainvälisille vierailleen unohtumattoman elämyksen.

Kisaturisteille haluttiin tarjota raikas ja helposti valmistettava alkoholijuoma, ja tähän tarpeeseen Hartwall vastasi kehittämällä suomalaisen talvitaivaan värisen Long Drinkin, tuttavallisemmin lonkeron. Alunperin vain kisojen ajaksi suunniteltu lonkero jäi kuitenkin olennaiseksi osaksi suomalaista alkoholikulttuurin silhuettia, aivan kuten olympialaisten kisarakennukset pääkaupunkimme Helsingin vaihtelevassa kaupunkimiljöössä.

Yksi Helsingin tunnetuimmista maamerkeistä on vuonna 1938 Töölön kaupunginosaan valmistunut HELSINGIN olympiastadion. Arkkitehtien Yrjö Lindegrenin ja Toivo Jäntin suunnitteleman funktionaalista suunnittelua noudattavan stadionin torni penetroituu taivaita kohti 72 metriä korkeana. Lonkero -nimitys juontaa englanninkielisestä termistä Long Drink, jolla tarkoitettiin korkeisiin laseihin tehtyä drinkkejä, joissa oli totuttua enemmän niin sanottua mixeriä.

Aivan Olympiastadionin kainalossa sijaitsee niin ikään alunperin vuoden 1940 kesäolympialaisia varten valmistunut Uimastadion, joka on Helsingin suosituin uimala kesäisin, noin 5000:lla kävijällä. Lonkero on yksi suosituimmista alkoholituotteista, sillä pelkästään Original Long Drink tuotemerkkiä mydään noin 3,5 miljoonaa litraa vuosittain.

Vuonna 1910 valmistunut Eläintarhan urheilukenttä oli Helsingin pääurheilukenttä ennen Olympiastadionin valmistumista. Urheilukentän ominaisin piirre on silloisen kaupunginarkkitehdin Karl Hård af Segerstadin suunnittelema paviljonki, joka on restauroinnin ansiosta säilynyt lähes entisellään näihin päiviin asti.

Perinteisen greippilimonadista valmistetun Gin Long Drinkin rinnalla myytiin myös kullankeltaista jaloviinasta ja pommacista valmistettu Brandy Long Drinkiä. Brandy -versio ei kuitenkaan jäänyt alkoholikulttuuriimme samanlaisena kansansuosikkina, kuin harmaan sinertävä greippiversio.

Helsingin Taka-Töölön Taivallahdessa sijaitseva soutustadion valmistui 1938. Tuulisen sijaintinsa takia Soutustadionilla ei kuitenkaan lopulta kisailtu soutamisessa vaan kisapaikalla mittelöitiin melonnassa. Yksi mielipiteitä jakavimmista kysymyksistä Itämeren tuulissa huojuvan autolautan baarissa on, ottaako matkapahoinvointiinsa tilatun lonkeron jäillä vai ilman.

Helsingin Kampin kaupunginosassa sijaitseva Tennispalatsi rakennettiin alunperin autojen huoltorakennukseksi kesäolympialaisia varten. Tätä nykyä elokuva- ja kulttuurikäytössä oleva rakennus sai nimensä kaarirakenteestaan ja tenniskentistä, jotka tehtiin olympialaisia varten. Kuitenkin kisojen aikana Tennispalatsissa oteltiin koripallo-otteluita.

Lonkeroa tehdään tätä nykyä useiden panimojen toimesta, ja viime vuosina sitä on yritetty lanseerata myös vientituotteeksi. Tunnettu Formula 1 -tähti Kimi Räikkönen antoi taitelijanimensä lyhytikäiselle Iceman lonkeroprojektille. Räikkösen rakkaus lonkeroa kohtaan ei kuitenkaan hyytynyt, josta kertoo vuonna 2017 solmittu monivuotinen yhteistyösopimus Hartwall Oy:n kanssa, Original Long Drinkin viemiseksi maailmalle.

Tennispalatsin lailla väliaikaiseksi rakennukseksi olympialaisia varten vuonna 1936 valmistunut Lasipalatsi on Helsingin keskustan ilmeikkäimpiä rakennuksia. Viljo Revellin, Heimo Riihimäen ja Niilo Kokon suunnittelema rakennus sisälsi alun perin liiketiloja, elokuvateatterin ja tietysti ravintoloita, joissa tarjoiltiin kisaturisteille uutta, niin ikään väliaikaiseksi suunniteltua, Long Drink -hittituotetta. Ja kuten lonkero, jää Lasipalatsikin olennaiseksi osaksi suomalaista kulttuuria, kun rakennuksen täydellinen remontti valmistuu ja sen myötä myös uusi Amos Anderssonin museo. Tavoitteena on, että remontti on valmis Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 aikana.

Suomessa, Helsingistä puhumattakaan, ei todeennäköisesti tulla enää ikinä järjestämään modernien olympialaisten kaltaista spektaakkelia. Mutta voimme nauttia vuoden 1952 kisatunnelmasta ihaillen lukuisia historiallisia kisakohteita rakkaassa pääkaupungissamme – tietysti klassisen, seesteisen kirpeän, lonkeron virkistäminä.