Suomessa hylätään vuosittain ainakin 20 000 kissaa, kertoo Suomen Eläinsuojeluyhdistys SEY. Erityisesti leikkaamattomien kissojen vapaa ulkoileminen ja hallitsematon lisääntyminen, ihmisten asenteet, kissan heikko arvo sekä lainsäädännön riittämättömyys ylläpitävät ongelmia – puhutaan jo kissakriisistä.

Nyt kissakriisiin pyritään vaikuttamaan lainsäädännön keinoin. SEY, Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ja Rekku Rescue ry vastaavat yhdessä vetoomuksesta, jossa vaaditaan kissanpidon osalta muutoksia lakiin. Vaatimuksina ovat kissojen pakollinen tunnistusmerkintä, vapaana ulkoilevien kissojen pakollinen leikkautus sekä lemmikkien rajoittamattoman lisääntymisen kieltäminen. Vetoomus tullaan luovuttamaan maa-ja metsätalousministerille.

Onnellisia ulkokissoja?

SEY:n mukaan nämä toimet hillitsisivät merkittävästi rehottavaa kissakriisiä, jonka lieveilmiöitä ovat muun muassa villiintyneet, suuret kissapopulaatiot. Nämä populaatiot syntyvät vuosien saatossa alun perin vapaasti ulkoilevista, leikkaamattomista kissoista, kun niiden luontoon tai hylättyihin rakennuksiin syntyvät pennut villiintyvät ja tekevät aikanaan uusia pentuja. SEY:n keräämien tietojen mukaan kissapopulaatioiden määrä on aiempiin vuosiin nähden selvästi kasvussa – Suomessa on arviolta 5000 – 10 000 kissaa, jotka elävät luonnossa ilman omistajaa.

Populaatioissa riehuu esimerkiksi sairauksia, nälkiintymistä ja sisäsiittoisuutta. Vapaana elävät kissat lisääntyvät holtittomasti keskenään, ja populaatiot saattavat paisua useiden kymmenien yksilöiden laajuisiksi. Tilanne on pahin seuduilla, joissa kissojen leikkauttaminen ei kuulu tapoihin.

kissapopulaatio, monta kissaa, ei hyvä
Mielikuva idyllisestä maalaiskissan elämästä ei päde näihin kavereihin. Kuva: Riikka Ala-Hulkko

Apua tarvitaan vielä

Kissakriisivetoomus on saavuttanut reilut 30 000 nimeä. Kampanja jatkuu 31.10.2020 asti, eli sillä on vielä reilu viikko aikaa kerätä puuttuvat 20 000 nimeä.

Auttaa voi myös lahjoittamalla – populaatiokissojen loukutus, hoito ja uudelleenkotiutus syö eläinsuojeluyhdistyksiltä huomattavasti aikaa ja resursseja. Lahjoituksilla varmistetaan toiminnan jatkuvuus ja kissojen avunsaanti. Myös ostamalla kissanauhan tai -kangaskassin voi auttaa. Lisätietoa osoitteesta https://sey.fi/kissakriisi/ .

kissanauha, kissa, aww
Kissanauhoja voi ostaa Musti ja Mirri -myymälöistä. Kuva: Suomen Eläinsuojeluyhdistys SEY

Vetoomuksen voi allekirjoittaa täällä: https://sey.fi/kissakriisi/#vetoomus