Elokuvalevitys on ollut vaikeuksissa jo yli kaksi vuotta. Aluehallintovirastot ja hallitus ovat linjanneet tiukkoja rajoituksia kokoontumiseen ja julkisten tilojen käyttöön liittyen. Elokuvateatterit ovat pomppineet viime syksynkin ajan täysien sulkujen, yksityisnäytösten, normaalin paikkamäärän ja rajoitetun kapasiteetin välillä.

Nyt ollaan siinä tilanteessa, että elokuvateatterit saavat olla auki kaikkialla Suomessa, mutta esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla vaatimus korkeintaan kymmenestä katsojasta on pienten elokuvateatterien näkökulmasta karu. Suomen Filmikamari ry:ssä on seurattu tilannetta ja pyritty vaikuttamaan niin tiedottamalla kuin virkamiehiä lobbaamalla.

”Me ollaan tässä kohta kahdesta vuodesta puolitoista vuotta puhuttu siitä, miten turvallisia elokuvateatterit on niin tutkimusten kuin meidän kokemustenkin mukaan Suomessa. Se lobbaaminen on ollut meidän suurimpia juttuja tässä elinkeinon edistämisessä”, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Tero Koistinen.

Suomessa rajoitusten vaihtelu on vaikuttanut kävijämäärien lisäksi ohjaavasti siihen, mitä elokuvia katsotaan. Syksyllä rajoitusten ollessa lievimmät ohjelmistossa tarjoiltiin esimerkiksi Hytti numero 6 sekä No Time to Die -elokuvia sekä Rakkautta ja anarkiaa -festivaalin valikoimaa.

”Meillähän kävi älytön mäihä muutamalla kotimaisella elokuvalla, jotka sattui olemaan muutenkin suosittuja loka-marraskuussa. Hytti numero 6 ja Syke-elokuva esimerkiksi molemmat sattui sellaiseen slottiin, jossa rajoituksia ei juuri ollut ja pääsivät sinne 100 000 katsojaan reippaasti”, Koistinen pohtii. Hän kertoo lokakuun tuoneen elokuviin eniten kävijöitä viiteen vuoteen.

Kaikilla elokuvilla ei kuitenkaan käynyt näin hyvä tuuri ensi-illan ajoituksen kanssa. Koistinen tietää erään kotimaisen esimerkin, jossa elokuvan ensi-iltaa on jouduttu siirtämään kahdeksan kertaa.

”Meillä on edelleen vuodelta 2020 kotimaisia elokuvia, mitkä ei ole tullut kankaille.”

Ensi-iltojen lykkääminen on tietenkin tuotantoyhtiöille taloudellisesti ongelmallista, mutta vie myös osittain kuluttajalta uutuudenviehätyksen pitkään markkinoidusta elokuvasta. Suurten blockbuster-elokuvien suosiminen yhdessä rajoitusten kanssa on myös aiheuttanut tilanteen, jossa vähemmän suosittujen elokuvien vapaita näytöksiä on ollut hyvin hankalaa löytää. Yksi suurimpia ongelmia on kuitenkin lipputulojen puute.

”Onhan tää masentavaa, että meillä 2017 ja 2018 oli yli 8 miljoonaa katsojaa, 2019 jopa melkeen 8,5 miljoonaa katsojaa, niin nyt ollaan sitten menty kolmessa puolessa miljoonassa”, Koistinen harmittelee.

Uusia elokuvia tulee helmi-maaliskuun aikana ensi-iltaan kymmenittäin. Ehkä joukossa ovat myös ne kotimaiset elokuvat, joiden ensi-ilta on pitkittynyt jo yli vuodella. Hallitus on luvannut luopua rajoituksista tällä viikolla, mutta ilmassa on vielä paljon epävarmuutta.

”- – Aluehallintoviranomaisethan nämä lopulta päättää. Me ollaan siihen aika monta kertaa petytty, mutta tietysti toivotaan, että jos tällä kertaa avit noudattais meidän hallituksen toiveita. Nähtäväksi jää.”